Hvad er angst?

Hvad er angst?

Angst er organismens forsøg på at beskytte sig selv mod fare. Men det er ikke altid hjælpsomt.

Ofte handler angsten om noget andet end det man er bange for. F.eks. kan sygdomsangst eller dødsangst pege på eksistentielle temaer som man ikke har bearbejdet eller uforløste temaer i barndommen som måske videreføres i måden man relaterer til andre mennesker på i sin hverdag.

Sidder du med spørgsmålet ”har jeg angst?”, så prøv at læse længere ned på siden for at undersøge forskellige former for angst, symptomer på angst. Du er også velkommen til se videoen, hvor jeg fortæller lidt om angst som psykens immunforsvar.

Afspil video

Angst – Psykens Immunforsvar

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos os finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

Der findes mange forskellige former for angst

Se forskellige former for angst ved at trykke på pilene.

Situationel angst

Angst for bestemte situationer kan f.eks. være social angst eller eksamensangst.

Sygdomsangst, helbredsangst eller dødsangst

Kan være et overdrevent fokus på sygdom og død.

Angst som posttraumatisk reaktion (PTSD)

PTSD udvikles som reaktion på en belastning fra et traume eller et uheld.

Generaliseret angst og panikangst

Former for angst, som ikke nødvendigvis knytter sig til noget specifikt.

Hvordan føles angst? 

Angst kan føles forskelligt og ofte bruger vi forskellig ord til at beskrive hvordan vi har det f.eks. stress, skræk, frygt eller irritation.

Især hvis du er pårørende til et barn eller en ung med angst, er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan være svært at sætte ord på, hvordan man har det. Ofte har man lyst til at tage en angsttest og få et klart svar.

Brug evt. beskrivelserne på denne side til at hjælpe dig med at snakke om hvad du føler. 

Symptomer på angst

Angst kan påvirke vores tanker, følelser, krop og handlinger.

Se forskellige former for symptomer ved at trykke på pilene.

Kropslige reaktioner på angst

Hjertebanken

Åndenød

Svimmelhed

Svede

Følelse af varme eller kulde 

(kilde:sundhed.dk)

Symptomer ved generaliseret angst

Ved generaliseret angst er det bekymring og overtænkning der er det dominerende symptom.

Angstsymptomer ved en tidligere traumatisk oplevelse.

Hvis man lider af PTSD eller belastningsreaktion er det tit en stærk følelse af afsky overfor det, der minder en om traumet der fylder sammen med flash backs.

Det vil sige billeder eller andre sanseindtryk, der komme stærkt og ubehageligt og minder en om den ubehagelige oplevelse.

Hvorfor får man angst? 

Mennesker er udviklet til at tilpasse sig deres miljø. Denne tilpasning sker i et samspil mellem biologiske arv og vores sociale omgivelser. 

– Biologisk arv: Nogle mennesker er født mere følsomme og også potentielt mere usikre end andre. Følsomheden kan hænge sammen med vores gener, som er påvirket af vores tidligere generationers erfaringer.

F.eks. kan man se, at holocaust overleveres gener, er ændret af deres oplevelser, og disse ændringer kan aflæses hos deres børnebørn både i generne og i tendens til større følelse af usikkerhed.

– Sociale omgivelser: Derudover er vores erfaringer med social tilknytning og omsorg helt afgørende for, hvordan vi reagerer på stress og omvæltninger senere i livet. Både når det gælder unge med angst og mennesker, der udvikler angst sent i livet, finder vi ofte frem til, at angsten bunder i smerte og afvisning i barndommen.

Terapi mod angst: Det er meget forskelligt, hvordan vores oplevelse påvirker os, men fælles for os mennesker er, at angsten bliver til at håndtere, når vi lærer at være tilstede i os selv, behandle os selv med kærlighed og omsorg og lytte til vores egne behov og grænser

Hvordan kan man behandle angst?

Der findes en række vidensbaserede metoder til at arbejde med angst. Man kan f.eks. behandle angst med Kognitiv adfærdsterapi:

– Vi arbejder særligt ud fra en nyere retning inden for kognitiv adfærdsterapi, der hedder ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

– Vi arbejder også med CFT (Compassion focused therapy) og hypnoterapi.

Medicin mod angst 

Hvis du kan genkende symptomerne på angst, så spørger du sikkert, “Hvordan slipper jeg af med angsten?”. “Kan jeg lære at tackle angst?”. Eller “Er der en pille mod angst?”.

Der findes medicin mod symptomerne på angst, men de er meget vanedannende og sjældent en langsigtet løsning.

Nogle har glæde af antidepressiv medicin i kombination med psykoterapi. Du kan tale med din praktiserende læge eller psykiater om muligheden for at bruge medicin som del af et terapiforløb mod angst. Hvis angsten er meget invaliderende kan medicin være nødvendig som en del af løsningen. 

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her.  

 

Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Kontakt eller bestil tid hos Aut. Psykolog Rune Potoker

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda