Hvad er panikangst?

Hvad er panikangst?

Panikangst kaldes også et angstanfald.

Det er en meget ubehagelig følelse, som kommer pludseligt og føles voldsomt. Et angstanfald opleves som en intens angst, der kan føles som om man skal dø. Det kan føles som om, at man er ved at få et hjertestop eller et alvorligt astmaanfald. Det kan også føles som om man helt mister kontrollen og bliver sindssyg.

Det er almindeligt at opleve åndenød og hjertebanken sammen med svimmelhed, tunnelsyn og sveden. Det kan være en meget skræmmende følelse. Her er det godt at vide, at det IKKE er farligt at få et angstanfald, og at der findes effektiv behandling for det.

Afspil video

Angst – Psykens Immunforsvar

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos mig finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

Symptomer på panikangst

Panikangst er en tilbagevende angsttilstand der ikke er udløst af en specifik situation (så kalder man det f.eks. en fobi).

Ved panikangst har man typisk flere af de følgende symptomer:

Mest almindelige symptomer

De mest almindelige symptomer er hjertebanken og åndedrætsbesvær.

Mange mennesker med panikangst tror først, at de lider af en fysisk sygdom og mange bliver udredt for f.eks. hjerte-kar sygdomme.

Andre symptomer på panikangst

 • Rysten
 • Svedeture
 • Mundtørhed
 • Kvælningsfornemmelse
 • Smerter eller trykken for brystet
 • Kvalme eller maveuro
 • Svimmelhed
 • Uvirkelighedsfølelse
 • Frygt for at miste selvkontrollen
 • Dødsangst
 • Kuldegysninger eller hedeture
 • En følelse af at dele af kroppen er ”død” eller ”sover”

Kilde: Ole Mors, Per Kragh-Sørensen og Joseph Parnas: Klinisk Psykiatri – 3. udg., Munksgaard 2009.

Angst som en forbi

I begyndelsen opstår panikangst pludseligt og uforudsigeligt men efter noget tid kan mange begynde at undgå visse steder eller oplevelser, hvor de har oplevet angstanfald eller er bange for at opleve et angstanfald. Det kan være i busser, supermarkeder, skoler, trapper etc.

Det betyder at panikangst kan udvikle sig til en fobi som agorafobi (angst for steder med mange mennesker).

Behandling mod panikangst

Panikangst kan behandles med kognitive adfærdsterapier som: KAT (kognitiv adfærdsterapi), ACT (acceptance and commitent therapy)CFT (compassion focused therapy).

Ofte ligger der nogle oplevelser til grund for angsten, der bunder i gamle oplevelser, og måden vi har lært at håndtere problemer og forholde os til os selv og andre på. I de tilfælde har jeg god erfaring med at kombinere med Compassion focused therapy og hypnoterapi.

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her. 

Hvorfor får man panikangst? 

Det er ofte svært at pege på en enkelt faktor, men der er nogle risikofaktorer, der øger risikoen for panikangst.

 • Genetisk disposition, f.eks. hvis man er særligt sensitiv.
 • Vanskelig opvækst, mangle på tryghed og kærlighed i opvæksten.
 • Traumer, hvis man har været udsat for chok gennem livsoplevelser.
 • Alkohol og stofmisbrug. 
 • Belastende livshændelser som skilsmisse, dødsfald eller at miste sit job.
 • Hvis man har en anden psykisk lidelse som depression, generaliseret angst, OCD eller ADHD. (Komorbiditet – flere diagnoser på samme tid).
 • Man kan også få angst mens man sover og opleve at vågne i et angstanfald.
Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Kontakt eller bestil tid hos Aut. Psykolog Rune Potoker

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda