Hvad er stress?

Hvad er stress?

Stress er en naturlig menneskelig reaktion som kommer, når vi føler os pressede.

Der er to slags stress:

  • Kortvarig stress: Vores kroppe er bygget til at kunne klare de fleste former for kortvarig stress uden at tage skade.
  • Langvarig stress: Udsættes vi for stress i lang tid kan det blive et stort problem. Her er det vigtigt at få professionel hjælp.

Afspil video

Om stress

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos mig finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

Symptomer på stress

En stresstest måler almindelige tegn på stress, som følgende symptomer.

Hvis du oplever flere af disse symptomer, kan det være vigtigt at søge hjælp.

Vær opmærksom på, at stress kan lede til både angst og depression.

Irritation og vrede (f.eks. ”roadrage”)

Mavesmerter

Hovedpine

Lavt immunforsvar (hyppige infektioner)

Dårligt humør

Problemer med at sove

Øget forbrug af stimuli som alkohol, tobak, hash, tv, spil, porno.

Social tilbagetrækning

Nedsat eller øget appetit

Nedsat empati

Langvarig stress

Vi kan opleve, at vi har svært ved at slå til og nå at løse de problemer vi møder hjemme og på arbejde i uger, måneder og måske ligefrem år.

Her reagere den menneskelige krop som om den bliver udsat for en overlevelseskamp. Alle ressourcer bliver sat ind på at overleve og overvinde udfordringen. Ofte føles det som om man ”overlever” i stedet for at ”leve”.

Det kan være svært at mærke stress på sig selv

Når man føler sig presset i en længere periode, begynder kan man opleve nogle typiske tegn på stress.

Ofte er man den sidste, der erkender, at man er stresset. Årsagen er naturlig overlevelsemekanisme der gør, at vi holder op med at kunne mærker os selv, når vi er stressede for at kunne fokusere på at overleve. Det kan derfor ofte være en, som er tæt på dig, der gør dig opmærksom på, at der er noget galt.

De fleste bliver irriterede over at få at vide, at de er for stressede. Der er jo ikke tid til at være syg med stress, når man er stresset. Men det er en god ide at lytte og en klog investering at gøre noget ved problemet, inden det udvikler sig til et langvarigt sygdomsforløb.

Hvorfor udvikler man stress?

Man kan opleve at føle sig presset af mange forskellige årsager og opgaver. Det er ikke altid mængden af opgaver der gør en stresset. F.eks. kan det at miste sit arbejde, eller ikke at kunne finde et arbejde være en stor kilde til stress, selv hvis hverdagen mangler input kan vi udvikle stress.

Stress kan også opstå i forbindelse med en flytning, en fødsel eller et nyt arbejde. Arbejde er en hyppig kilde til stress. Her er det vigtigt at være opmærksom på om der er sammenhæng mellem ansvar og indflydelse (inkl. ressourcer). Noget af det mest stressskabende er arbejdssituationer, hvor man føler et stort ansvar, men ikke har evnen, ressourcerne, tiden eller opbakningen til at løse opgaverne.

Et eksempel er mennesker i sundhedsvæsenet der oplever, at it-systemer og krav til dokumentation forhindrer dem i at tage sig af patienternes behov. Man skal være opmærksom på, at den slags ”dobbelte pres” hvor en nødvendig opgave (som dokumentation) forhindre os i at udføre en vigtig opgave (som behandling), hvilke kan føre til udbrændthed.

Udbrændthed er en alvorlig lidelse som det er vigtigt at søge behandling for hurtigt.

Hvordan behandles stress?

Stress handler om at kroppen oplever, at den er i krise. Dette kan skyldes, at du befinder dig i en periode med exceptionelt stort pres.

I det tilfælde kan det være vigtigt at tale om, hvilke ændringer der kan være nødvendige at foretage. Et led i sådan en proces kan være at blive sygemeldt fra arbejde i en periode for at få ro i nervesystemet og finde retningen i livet igen.

Det kan også være, at de ting du gennemgår ikke er til at ændre. Så handler det om at lære at håndtere de stress bedst muligt under de rammer, du er i.

Metoder til behandling af stress

Gode metoder til at håndtere stress og bringe ro i nervesystemet er ACT(Acceptance and Commitment Therapy), CFT (Compassion Focused Therapy), mindfulnessbaseret kognitiv terapi og klinisk hypnose.

Det kan være en god investering at kombinere et psykoterapeutisk stressforløb med et forløb hos en dygtig kropsterapeut. Kropsterapeuten kan arbejde direkte med kroppen og nervesystemet på en måde der supplerer vores arbejde godt. Du kan læse mere om, hvordan jeg arbejder sammen med dygtige kropsterapeuter.

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her. 

Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Kontakt eller bestil tid hos Aut. Psykolog Rune Potoker

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda