Hvad er traumer og PTSD?

Hvad er traume?

PTSD er en særlig form for angst der knytter sig til en eller flere traumatiske oplevelser.

Hvis du har været udsat for en ulykke, et seksuelt overgreb, været i krig eller gennemlevet en livstruende sygdom, så har du gennemlevet noget der kan betegnes som et traume og kan have udviklet symptomer på PTSD.

Der er mange former for traumatisk oplevelse. Behandlingskrævende traumer kan både opstå som følge af en enkelt voldsom oplevelse og af gentagne oplevelser som vold, misbrug eller seksuelle krænkelse i barndommen.

Et traume er en begivenhed, eller en række af begivenheder, der aktiverer vores kropslige og psykiske forsvar og ændrer vores forhold til verden omkring os.

Rune Potoker

Psykolog Rune Potoker

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos mig finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

PTSD symptomer

De symptomer man ser når mennesker har været udsat for en exceptionel stor belastning og udvikler PTSD er følgende.

For at man kan tale om PTSD og ikke en belastningsreaktion skal tilstanden vare over 6 måneder.

Hvis du kan genkende disse symptomer, vil jeg anbefale at du kontakter din læge og beder om at blive udredt.

At man genopleve traumet i “flashbacks”, påtrængende erindringer eller mareridt.

At man har stærkt ubehag ved ting og situationen der minder om traumet.

At man undgår alt der minder om traumet.

At man har svært ved at huske den traumatiske oplevelse.

At man oplever fysisk overfølsomhed.

At man oplever at kroppen er i alarmberedskab.

Mange oplever desuden at have svært ved at sove, at være irriterede og vrede, at have svært ved at koncentrerer sig, at føle sig anspændt og have let ved at fare sammen.

Hvordan føles PTSD?

Et traume efterlader en følelse af at være i fare og gør, at man får svært ved at have tillid til verden og andre mennesker. Det gør det svært at finde ro, sætte sunde grænser og vurdere trusler korrekt.

Mange oplever, at de bliver opfarende og præget af mistillid, nervøsitet, vrede, skyldfølelse og skam. Det kan have konsekvenser for, hvordan man fungerer på arbejde og med venner og familie som ofte har svært ved at forstå og acceptere mennesker, der lider af følgerne af et traume.

Hvad er PTSD?

Efter et traume kommer der typisk en traumereaktion. Til at starte med taler man om en belastningsreaktion. Hvis symptomerne ikke går væk inden for nogle måneder, men fortsætter i over 6 måneder, kan man få diagnosen Post Traumatic Stress Disorder eller PTSD.

Nogle traumer er ikke udløst af en enkelt voldsom hændelse som en ulykke, men af en kompleks række af større eller mindre oplevelser af chok, afmagt eller meningstab. Dette kan lede til diagnosen kompleks PTSD.
Kompleks PTSD er en ny diagnose som beskriver en stor gruppe af mennesker, der tidligere ofte blev misforståede. Ud over de almindelige symptomer på PTSD har mennesker der lider af kompleks PTSD også følgende symptomer:

  • Problemer med at regulere deres følelser (affekt regulering).
  • En blivende følelse af mindreværd og nederlag, der giver følelser af skam og skyld eller nederlag ift. den traumatiske begivenhed.
  • Vanskeligt ved at bevare relationer og føle sig tæt på andre.

Ønsker du at tale med en psykolog om PTSD?

Så er du megt velkommen til at ringe for en uforpligtende samtale.

Behandling af traume og PTSD

PTSD-behandling handler grundlæggende om at dæmpe kroppens angstreaktion i forbindelse med mindet om den traumatiske begivenhed.

For at kunne arbejde effektivt og sikkert med PTSD er det helt afgørende at skabe en tryg ramme.

Når jeg laver traumebehandling, er sikkerhed og tryghed derfor altid det vigtigste. PTSD bliver mest effektivt behandlet med eksponeringsterapi.

Jeg laver eksponeringsterapi kombineret med traumefokuseret ACT, Compassion Focused Therapy (CFT) og hypnoterapeutiske metoder. Når jeg lærer dig og dine erfaringer og udfordringer godt at kende, vælger jeg en kombination af metoder der passer til netop dine behov og forudsætninger.

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her. 

Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Kontakt eller bestil tid hos Aut. Psykolog Rune Potoker

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda