Hvad er tvangstanker- og handlinger – OCD?

Hvad er tvangshandlinger?

OCD står for Obsessiv-Compulsive-disorder. På dansk betyder det, at man lider af både tvangstanker og tvangshandlinger, f.eks. at skulle udføre en bestemt handling et vis antal gange om dagen for at sørge for, at der ikke sker en ukendt ulykke i fremtiden.

Mange mennesker som lider af OCD har svært ved at beslutte sig for at starte i et behandlingsforløb.

Det kan føles skæmmende at gå i gang med at udfordre mønstre, der fylder meget og som ud over at være et problem også kan være er en stor kilde til tryghed og følelse af kontrol.

Afspil video

Om tvangstanker

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos mig finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

Hvordan føles tvangstanker?

Nogle lider af tvangstanker uden tvangshandlinger. Dette kan være meget smertefuldt, da det ofte drejer sig om skræmmende og skamfulde tanker.

Mange er bange for at komme til at handle på deres tvangstanker, selv om de ikke lider af tvangshandlinger, især hvis tankerne handler om at skade andre eller sig selv.

Hvordan behandles OCD og tvangstanker?

OCD og tvangstanker behandles traditionelt med kognitiv adfærdsterapi.

Der er en voksende mængde forskning, der viser, at ACT (Acceptance and Commitment Therapy) er en effektiv metode til behandlingen af OCD.

Jeg kombinerer ofte klassisk kognitiv adfærdsterapi med ACT i arbejdet med OCD og tvangstanker, da jeg har gode erfaringer med denne tilgang. 

Terapi for tvangstanker

Hvis du starter et behandlingsforløb for ODC eller tvangstanker hos mig, kan det være rart at vide, at jeg har erfaring med at arbejde med OCD og tvangstanker. Jeg er forberedt på, at du måske er bange for ikke at blive forstået, for at blive dømt og for at blive presset til at udfordre din angst på måder, der overskrider dine grænser.

For at et terapiforløb skal blive en god oplevelse, skal det foregå i en tryg og venlig ramme. Jeg gør mig umage med at sørge for, at du føler dig godt tilpas og forstår, hvad vi gør og hvorfor, inden jeg leder dig ind i udfordrende øvelser.

Det kan være hårdt arbejde at arbejde med OCD og tvangstanker, og det må godt ”gøre ondt”. Men jeg vil gå med dig på rejsen og sørge for, at du ikke får større udfordringer, end du kan klare.

 

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her. 

Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Kontakt eller bestil tid hos Aut. Psykolog Rune Potoker

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda