Kan tvangstanker overvindes med “Harry Potter magi”?

by

Tvangstanker er en forfærdelig lidelse som nogle gange følges af tvangshandlinger. Så kaldes det OCD. Tvangstanker handler ofte om at der kan ske noget forfærdeligt. Tvangshandlinger går ofte ud på at undgå dette forfærdelige. Nogle af de mest hjerteskærende oplevelser er forældre der er bange for at komme til at skade deres børn.

Tvangstanker kommer som regel fra en følelse af at der er noget helt galt. Det “tænkende selv” søger så efter, hvad det kan være der kan gå galt og hvis der ikke er en reel fare, så finder sindet på en så angsten bliver mere konkret og håndterbar. Dette er noget vores sind gør hele tiden men som kan blive til tvangstanker i ekstreme tilfælde.

En af de redskaber jeg som psykolog har stor glæde af er det vi i ACT kalder “defusion”. Det er en meta-kognitiv metode der hjælper med at se tanker som information og ikke nødvendigvis “virkelighed”. Ofte bruger jeg metaforer fra film, som f.eks. scenen fra Harry Potter 3 som jeg refererer til i videoen her. Humor er en af de stærkeste våben mod tvangstanker.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Læs også…

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...