Lavt selvværd

Hvad er selvværdsproblemer?

Selvværd er evnen til at til at være tilpas i sig selv, evnen til at kunne møde og rumme de følelser, tanker og kropslige oplevelser, som du møder bærer på som menneske. Et stærkt selvværd bunder i en grundlæggende oplevelse af at være værdig og være elsket.

Selvværd er ikke det samme som selvtillid. Stor selvtillid er ofte et skjold eller kompensation for manglende selvværd, men lav selvtillid kan lige så vel være en reaktion på lavt selvværd. 

Lavt selvværd er utroligt udbredt. De fleste mennesker oplever en eller anden grad af lavt selvværd. Heldigvis er det et problem, som kan behandles og afhjælpes. Mennesker med meget lavt selvværd kan lære at udvikle et stærkt, kærligt og respektfuldt selv-forhold, som yderligere kan afhjælpe symptomer som angst, misbrug og depression. 

Rune Potoker

Psykolog Rune Potoker

Hvordan ved du, at du har fundet den rigtige psykolog?

Det kan være svært at vælge en psykolog man har tillid til, og når man står i en livskrise, er det helt afgørende af finde den rette hjælp.

Hos mig finder du et afslappet og respektfuldt terapeutisk rum, hvor vi arbejder med det, der er vigtigt for dig.

Følelserne mange oplever ved lavt selvværd

Man er præget af dårligt humør pga. negative tanker og følelser omkring sig selv.

Det kan være svært at vise empati, fordi man ikke selv har det godt.

Får man ros af andre, preller det af, for man tror ikke, at man ikke er værd at holde af.

(Kilde:netdoktor.dk)

Hvorfor får man lavt selvværd?

Lavt selvværd er et problem, som ligger bag de fleste psykiske lidelser, da den manglende evne til at tro på eget værd skaber behov for at kompensere og flygte fra følelsen af tomhed, skam eller ensomhed. 

Den flugt kan have mange ansigter. Nogle flygter fra sig selv ved at være omsorgsfulde og hjælpsomme og ved at have et overdreven stort hjælper-gen, men samtidig vil de være bange for at sætte grænser. Dette ender ofte i udmattelse, opslidte relationer og parforhold, som er ubalancerede.

Andre kompenserer for manglende selvværd gennem præstation. Mange højt-præsterende mennesker har lært tidligt at deres værd er betinget af, det at være dygtig og præstere. Man kan godt være objektivt succesfuld og have utroligt lavt selvværd samtidig.

Andre flygter gennem former for “misbrug” som kan være alvorlige: alkohol- eller stof-misbrug, eller mindre alvorlige misbrug som spil-afhængighed, afhængighed af sociale medier, afhængighed af opmærksomhed, sexafhængighed eller afhængighed af Netflix.

Lavt selvværd bliver ofte grundlagt i tidlige nære relationer enten i nære familierelationer, eller i forbindelse med oplevelser af mobning i skolen. Men lavt selvværd kan også opstå senere i livet i forbindelse med livsomstændigheder som udfordre ens identitet, som fx. alvorlig sygdom, tab af arbejde eller tab af evnen til arbejde, skilsmisse, tab af elskede familiemedlemmer, ulykker, traumer og overgreb. Derfor kan det være vigtigt at søge hjælp, når man oplever lavt selvværd!

Hvordan får man bedre selvværd?

Der er effektive måder at arbejde med selvværd på. Selvværd handler om at udvikle evnen til at turde møde sig selv på en ny måde kropsligt og følelsesmæssigt. Det kræver et mod og en tryghed, som du kan opnå i det terapeutiske rum, hvor vi gemmen tilgange som CFT (Compassion focused therapy) og hypnoterapi.

Gennem terapi kan du forandre måden, som tidligere oplevelser har givet dig et lavt selvværd, og vi vil arbejde med, hvordan du behandler dig selv i dine tanker og gennem dine handlinger.

Terapien skaber ofte en dyb og grundlæggende forandring, som udspiller sig i nye måder at handle på i tilværelsen og overfor dine sociale relationer. 

Kom tilbage til forsiden – Psykolog i Lyngby her. 

Ønsker du at tale med en psykolog om depression.

Så er du megt velkommen til at ringe for en uforpligtende samtale.

Hvordan føles depression?

Nogle reagerer med vrede og irritation, hvilket kan gøre at man bliver afvist af sine omgivelser og føle sig endnu mere isoleret og skamfuld.

Ofte leder depression også til ”selvmedicinering” med alkohol eller andre rusmidler. Dette billede ses oftere hos mænd med depression, fordi vi har en samfundsstruktur som forventer at mænd ikke taler om følelser og udfordringer, men bare bider det i sig. Dette kan føre til man går dybere ned i depressionen i stedet for at søge hjælp. 

Hvis du er pårørende til en person, der er blevet tiltagende irriteret, nedtrykt og isoleret, kan det være nødvendigt at hjælpe personen med at søge hjælp, da det er svært selv at være bevist om, at man har depression.

Depression kommer ofte sammen med andre tilstande som stress og angst. Det kan f.eks. være generaliseret angst, panikangst eller helbredsangst, der optræder sammen med en depression.

Hvad er Angst? Det fortæller Psykolog Rune Potoker

Ønsker du at tale med en psykolog om lavt selvværd?

Udbrændthed og etisk stress.

Udbrændthed er en form for stress sygdom, som kommer af i lang tid at have være overbelastet på sit arbejde, på en måde hvor man ikke føler, at man er i stand til at løfte en vigtig opgave. Det er ofte mennesker der arbejder med andre...

read more

Slip fri af fortidens skygger med hypnose

Ups jeg gjorde det, igen Efter mødet på arbejde sidder du måske med en gammelkendt følelser af ikke at blive hørt og respekteret. Du fik igen ikke sagt fra overfor din kollega. Eller måske blev du lidt for vred på din kæreste og ved egentligt godt, at du...

read more

“Jeg vil klart mene at Rune er den person der har hjulpet mig med at blive rask for anoreksi og den angst der kom efterfølgende. Han har også hjulpet mig med at slippe de stoffer jeg indtog imens jeg var syg.”

Alberte

“Mit forløb hos Rune har bevirket, at jeg er kommet i arbejde og fået troen på mig selv tilbage. Rune har rigtig meget mere at byde på, så jeg kan varmt anbefale ham.”

Kate

Læs alle udtalelser her.

“I can see the impact on my state of mind and well being. I specifically appreciate the openness with which he approaches the sessions and the ¬thoughtful ‘tasks’ or ‘missions’ he helps lay out in order to put the words into action.”

Meda